felllipe

felllipe

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne galaretki z jajkiem na twardo, groszkiem zielonym i łososiem wędzonym na lekkim bulionie warzywnym. Przygotowuje je się bardzo szybko, potem trzeba jedynie poczekać aż stężeją.

Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

Składniki:

Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

 

  • 1x Groszek zielony Hortex
    szklanka
  • opakowanie łososia wędzonego

  • 3 jaja

  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • żelatyna lub agar agar - ilość potrzebna na 0,5 l płynu wg zaleceń producenta

Sposób przygotowania:

Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem
Bulion mocno podgrzać i dokładnie wymieszać z żelatyną lub agarem, odstawić. Groszek gotować kilka minut do miękkości, dokładnie odcedzić. W międzyczasie przygotować foremki do galaretek, czyli wysmarować odrobiną oleju 12 silikonowych foremek do muffinów. Na spód foremek wylać odrobinę bulionu i schłodzić. Następnie ułożyć ćwiartkę jajka oraz trochę łososia wędzonego i zalać całość bulionem, schłodzić. Na to wykładamy po garści zielonego groszku, który stanowi ostatnią warstwę galaretki i zalewamy bulionem do brzegu foremki. Najlepiej ustawić sobie silikonowe foremki na dużym talerzu lub desce, którą można bez problemu przenieść do lodówki lub nawet powkładać je do otworów dużej blaszanej formy do muffinów. Z galaretkami należy się bowiem delikatnie obchodzić, żeby nie powylewały się z foremek. Schłodzić w lodówce i serwować jak już całkowicie stężeją.

Tagi:

groszek