Sposób przygotowania:
Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem
Bulion mocno podgrzać i dokładnie wymieszać z żelatyną lub agarem, odstawić. Groszek gotować kilka minut do miękkości, dokładnie odcedzić. W międzyczasie przygotować foremki do galaretek, czyli wysmarować odrobiną oleju 12 silikonowych foremek do muffinów. Na spód foremek wylać odrobinę bulionu i schłodzić. Następnie ułożyć ćwiartkę jajka oraz trochę łososia wędzonego i zalać całość bulionem, schłodzić. Na to wykładamy po garści zielonego groszku, który stanowi ostatnią warstwę galaretki i zalewamy bulionem do brzegu foremki. Najlepiej ustawić sobie silikonowe foremki na dużym talerzu lub desce, którą można bez problemu przenieść do lodówki lub nawet powkładać je do otworów dużej blaszanej formy do muffinów. Z galaretkami należy się bowiem delikatnie obchodzić, żeby nie powylewały się z foremek. Schłodzić w lodówce i serwować jak już całkowicie stężeją.