BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Galaretkowy deserek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Miałam w domu biszkopt co zalegał na półce, wiec postanowiłam coś z nim zrobić i wyszedł oto taki deserek,

Galaretkowy deserek

Składniki:

Galaretkowy deserek

 

  • 500 g. twarogu 3 kronie mielonego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 żółtka ,
  • 2 - 3 łyżki żelatyny,
  • szklanka kremówki,
  • 1 śmietan fix,
  • 1 łyżka cukru pudru.
  • Ponadto ;
  • 2 galaretki agrestowe,
  • gotowy biszkopt,
  • masa korówkowa 1 puszka
  • kokos i starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Galaretkowy deserek
Ugotuj galaretki według opisu na opakowaniu i wlej do salaterek, włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuścić podgrzewając na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia.

Twaróg połącz z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i żółtkami, dodając rozpuszczoną wcześniej żelatynę dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix.

Ubitą śmietanę połączyć z masą twarogową. Z gotowych ugotowanych wcześniej galaretek wymnij łyżką środek i pokrój w kostkę, ścianki salaterek zostaw pokryte galaretką na grubość 0,5 cm.

Pokrojoną galaretkę wymieszaj z masą serowo - śmietankową i napełnij salaterki gdzieś na 1 cm od góry.

Z biszkoptu wykroić 2 krążki o średnicy wielkości salaterek posmaruj krążki masą korówkową nałóż na deser w salaterce przyciśnij talerzykiem.

Deser włóż do lodówki na 4 - 5 godz. Gotowe deserki oddziel od salaterek nożem wyłóż na talerzyk, posyp kokosem oraz startą na tarce czekoladą.