sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i ciekawy deser nie tylko dla dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość.

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Składniki:

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Składniki

Sposób przygotowania:

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą
Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem.

Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm.

Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek.

Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają.

Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała.

Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.