Sposób przygotowania:
Pascha staciatella z ricottąETAP 1
PASCHA: Dowolną formę wykładamy zwilżoną gazą.
ETAP 2
Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
ETAP 3
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek oraz cukier puder do smaku. Po dokładnym zmiksowaniu do masy wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
ETAP 4
Na koniec masę serową łączymy z mąką migdałową oraz czekoladą.
ETAP 5
Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy. Naczynie delikatnie uderzamy o blat stołu, by masa dokładnie dodarła do każdego miejsca. Tak przygotowaną paschę schładzamy, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia paschę wyjmujemy i usuwamy z niej delikatnie gazę.
Nasz wielkanocny deser dowolnie dekorujemy. Ja górę oblałam mleczną czekoladą. Płatkami migdałowymi wykonałam kwiatuszki oraz przyozdobiłam nimi wierzch paschy. Z pokrojonych kandyzowanych owoców zrobiłam dołem trawę. Z kolorowych kulek wykonałam środki kwiatuszków migdałowych oraz kilka drobnych kwiatuszków na górze deseru. Gotowe.
gusia1000