Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na rurki jest rewelacyjne, takie delikatne, maślane i nie wymaga wielkich umiejętności. Polecam!

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem

Składniki:

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem

Około 15 sztuk:

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania (może być same białko lub żółtko)

Moje nadzienie:

  • gotowe nadzienie brzoskwiniowe
  • krem budyniowy

Sposób przygotowania:

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem
Roztopione masło należy ostudzić, natomiast mleko podgrzać i wymieszać z cukrami - aby się rozpuściły.

Mąkę połączyć z solą oraz drożdżami instant i na środku zrobić dołek. W zagłębienie wlać masło oraz letnie mleko i całość wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać jajka i masę wyrabiać do chwili uzyskania gładkiego i idealnie odstającego od rąk ciasta.

Kolejnie ciasto umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę (lub do momentu podwojenia objętości).

Po tym czasie cienko je rozwałkować - formując prostokąt i pociąć na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm.

Foremki do pieczenia rurek natłuścić masłem. Na każdą nawinąć pasek ciasta w taki sposób, aby nachodził na siebie i z obu stron powinno być troszkę wolnego miejsca.

Rurki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i na blasze wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut (do zarumienienia się) w temperaturze 180 stopni.

Gdy lekko przestygną ostrożnie zdjąć je z foremek i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Już zimnie napełnić ulubionym nadzieniem (najłatwiej szprycą do kremu lub rękawem cukierniczym).