czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Galat

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W niektórych regionach Polski mówi się na to Galareta z nóżek. W moich rodzinnych stronach był to Galat.

Galat

Składniki:

Galat

 

  • 1,5kg ćwiartek z kurczaka,
  • 3 duże marchewki,
  • puszka groszku,
  • 5 jajek,
  • żelatyna,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

 

 

Sposób przygotowania:

Galat
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody. Wyjąć mięso i drobno pokroić. Ułożyć do misek. Rosół doprawić solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Wywarem zalać mięso. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Jajka ugotować na twardo, oskubać i przekroić na pół wzdłuż, dodać do galatu. Ozdobić natką pietruszki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.