Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Galuszka - kluski po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mąkę przesiać do naczynia, wbić jajka, dodać proszek i tyle wody aby można było

Galuszka - kluski po węgiersku

Składniki:

Galuszka - kluski po węgiersku

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 1-2 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • tłuszcz
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Galuszka - kluski po węgiersku
Mąkę przesiać do naczynia, wbić jajka, dodać proszek i tyle wody aby można było wyrobic ciasto. Wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia i zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Metalową łyżką formować małe kluski, kłaść na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, ugotować, odcedzić, przepłukać zimną wodą, odsączyć, włożyć do naczynia, polać tłuszczem i chwilę podgrzewać ciągle mieszając.