SUPERPRZEPIS

Gazowane babeczki z jeżynami

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Gazowane babeczki z jeżynami Więcej zdjęć (2)

Czekoladowa propozycja z owocami na schyłek lata, gdy dojrzewają jeżyny, ciasto dzięki bąbelkom wody gazowanej jest mięciutkie o lekkiej konsystencji, polane polewą czekoladową, proste do przygotowania, nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności.

Składniki:

Gazowane babeczki z jeżynami

 

  • Na 22 sztuki dużych babeczek
  • 4 jajka
  • 40 dag mąki tortowej
  • 25 dag cukru trzcinowego brązowego
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 300 ml wody gazowanej
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki nalewki porzeczkowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag świeżych jeżyn
  • Polewa czekoladowa
  • Jeżyny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gazowane babeczki z jeżynami

ETAP 1:

Gazowane babeczki z jeżynami
Jajka ubijam z cukrem aż zrobią się lekko puszyste

Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, oraz startą gorzka czekoladą.

Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, miksujemy, aż zrobią się lekko puszyste,

ETAP 2:

Gazowane babeczki z jeżynami
dodajemy resztę składników miksujemy tylko do połączenia

wlewamy olej, wodę gazowaną, oraz nalewkę porzeczkową, miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

ETAP 3:

Gazowane babeczki z jeżynami
przygotowane ciasto wlewamy do foremek aluminiowych

Tak przygotowane ciasto wylewamy do aluminiowych foremek do babeczek na wysokość ¾,

ETAP 4:

Gazowane babeczki z jeżynami
posypujemy owocami jeżyn i pieczemy do suchego patyczka

posypujemy jeżynami wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka. Zimne dekorujemy polewą czekoladową i jeżynami.

Słodkich wypieków!


Tagi:

owoce muffiny