SUPERPRZEPIS

Mrożone babeczki z jeżynami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Mrożone babeczki z jeżynami Więcej zdjęć (3)

Babeczka to czekoladowa skorupka wypełniona owocowym kremem, który po zamarznięciu przypomina semifreddo. Na wierzchu rozetka z bitej śmietany polana musem jeżynowym. Wspaniała alternatywa dla lodów.

Składniki:

Mrożone babeczki z jeżynami

 

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

KREM JEŻYNOWY:

  • 400g jeżyn
  • 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Mrożone babeczki z jeżynami

ETAP 1:

Mrożone babeczki z jeżynami
Czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek na muffinki. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawić do zastygnięcia, a później nałożyć kolejną warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady.

ETAP 2:

Mrożone babeczki z jeżynami
Mus jeżynowy wlewać stopniowo do żółtek i podgrzać.

Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce puszczą dużo soku, zaczną się rozpadać zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodatkowo, dla ułatwienia, można zmiksować blenderem. 3-4 łyżki musu odlać i odstawić.
Oddzielić białka od żółtek i utrzeć je do białości. Wlewać stopniowo gorący mus jeżynowy do utartych żółtek. Przelać do garnuszka i jeszcze chwilę podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Mrożone babeczki z jeżynami
Kremówkę ubić i wmieszać w nią zimny mus jeżynowy.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Miksować, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubić i wlać do niej porcjami zimny krem jeżynowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

ETAP 4:

Mrożone babeczki z jeżynami
Krem przelać do czekoladowych babeczek.

Gotowy krem przelać do foremek wysmarowanych czekoladą i wstawić do zamrażalnika.
Przed podaniem ściągnąć silikonowe foremki, ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na zamrożone babeczki. Polać odłożonym musem jeżynowym. Smacznego :)