Sposób przygotowania:
Mrożone babeczki z jeżynamiETAP 1:
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek na muffinki. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawić do zastygnięcia, a później nałożyć kolejną warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady.
ETAP 2:
Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce puszczą dużo soku, zaczną się rozpadać zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodatkowo, dla ułatwienia, można zmiksować blenderem. 3-4 łyżki musu odlać i odstawić.
Oddzielić białka od żółtek i utrzeć je do białości. Wlewać stopniowo gorący mus jeżynowy do utartych żółtek. Przelać do garnuszka i jeszcze chwilę podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 3:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Miksować, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubić i wlać do niej porcjami zimny krem jeżynowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
ETAP 4:
Gotowy krem przelać do foremek wysmarowanych czekoladą i wstawić do zamrażalnika.
Przed podaniem ściągnąć silikonowe foremki, ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na zamrożone babeczki. Polać odłożonym musem jeżynowym. Smacznego :)
Alex_M