reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto "Poranna rosa"

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ucierane jest łatwe i jeszcze się nie zdarzyło, żeby kiedyś mi nie wyszło i myślę, ze początkującym ciasto się uda:)

Ciasto "Poranna rosa" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto "Poranna rosa"

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

  • 3 jaka M lub 2 L

 

 

  • 200 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżki kakao + łyżeczki wody

 

 

  • Kulki serowo kokosowe

 

 

  • 230 g sera twarogowego ( u mnie klinek)

 

  • 5 łyżek cukru

 

  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego

 

  • 2 żółtka

 

  • 100 g wiórków kokosowych.

 

  • Poncz

 

  • kilka łyżek syropu herbacianego/ woda z sokiem z cytryny / rozcieńczony alkohol

 

 

  • Dodatkowo

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto "Poranna rosa"

kuleczki serowe

Ciasto "Poranna rosa"
kuleczki warto schłodzić, bo nie będą się rozpadać

Zaczynamy od kulek.

Olej podgrzewamy, aż będzie płyny, ale nie ciepły

Ser dokładnie rozrabiamy widelcem razem z cukrem, potem dodajemy żółtka .

Gdy ser jest już jednolity dodajemy resztę składników i dokładnie ucieramy .


zostawiamy na chwilkę- 15-20 minut, żeby kokos wchłonął wilgoć i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

ciasto jasne

Ciasto "Poranna rosa"
ciasto przygotowujemy w/g przepisu i dzielimy na dwie części

Ciasto.

Masło/ margarynę ucieramy na puszysto, potem stopniowo dodajemy po jednym jajku i cukier.

Gdy masa jest juz utarta dodajemy jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części- mniej więcej na 2/3 i 1/3

Większą część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

ciasto ciemne

Ciasto "Poranna rosa"
ciasto kakaowe rozprowadzamy cieniutkoą warstwą

Do mniejszej dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie.

Ciasto kakaowe rozkładamy na cieście białym.

Ciasta nie jest dużo, ale się da, trzeba tylko stopniowo nakładać po łyżce

i rozprowadzać po jasnym spodzie.

pieczenie

Ciasto "Poranna rosa"
ciasto polecam napkropić płynem bo jest dość suche

Na ciasto ciemne układamy w 4 rzędach po 6 kuleczki serowe.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut- do suchego patyczka.


Upieczone wyjmujemy, studzimy i ponczujemy - tu dowolność, co kto lubi lub może,

ale warto, bo ciasto wychodzi dość suchawe:)

śmietana

Ciasto "Poranna rosa"
po dodaniu do śmietany żelatyny, szybko mieszamy i wykładamy na ciasto

Żelatynę zalewamy wodą i gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.

Ubijamy śmietanę z cukrem i pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Przed podaniem możemy posypać startą czekoladą

Smacznego:)