Sposób przygotowania:
Ciasto "Poranna rosa"kuleczki serowe
Zaczynamy od kulek.
Olej podgrzewamy, aż będzie płyny, ale nie ciepły
Ser dokładnie rozrabiamy widelcem razem z cukrem, potem dodajemy żółtka .
Gdy ser jest już jednolity dodajemy resztę składników i dokładnie ucieramy .
zostawiamy na chwilkę- 15-20 minut, żeby kokos wchłonął wilgoć i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
ciasto jasne
Ciasto.
Masło/ margarynę ucieramy na puszysto, potem stopniowo dodajemy po jednym jajku i cukier.
Gdy masa jest juz utarta dodajemy jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części- mniej więcej na 2/3 i 1/3
Większą część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
ciasto ciemne
Do mniejszej dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie.
Ciasto kakaowe rozkładamy na cieście białym.
Ciasta nie jest dużo, ale się da, trzeba tylko stopniowo nakładać po łyżce
i rozprowadzać po jasnym spodzie.
pieczenie
Na ciasto ciemne układamy w 4 rzędach po 6 kuleczki serowe.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut- do suchego patyczka.
Upieczone wyjmujemy, studzimy i ponczujemy - tu dowolność, co kto lubi lub może,
ale warto, bo ciasto wychodzi dość suchawe:)
śmietana
Żelatynę zalewamy wodą i gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.
Ubijamy śmietanę z cukrem i pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przed podaniem możemy posypać startą czekoladą
Smacznego:)
zbysiowa
reanja
Madziu wtedy tylko otoczka ciemna będzie grubsza.
Myślę że to jednak sposób ułożenia kuleczek jest ważny :)
luna76
biedroneczki
mocsłodkości