Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię ciasta czekoladowo - cukiniowe. Można je łączyć z różnymi owocami, tym razem upiekłam je ze świeżymi morelami i borówkami amerykańskimi.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Ciasto:

  • 1 jajko wiejskie
  • 60 g masła
  • 75 g cukru muscovado
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 małe sztuki cukinii żółtej
  • 1 średnia sztuka cukinii zielonej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Owoce:

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

1.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką
Włożenie masła i wbicie jajka wiejskiego do naczynia

Przygotowałam jedno jajko wiejskie oraz chłodne masło, włożyłam do naczynia i zmiksowałam.

2.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką
Wsypanie do masy cukru muscovado i cukru trzcinowego

Do zmiksowanej masy dosypałam cukry i ponownie zmiksowałam.

3.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką
Dolanie oleju z pestek winogron do zmiksowanej masy

Do zmiksowanych składników dolałam olej, cały czas miksowałam.

4.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką
Dosypanie mąki pszennej i kakao oraz kawy rozpuszczalnej

Następnie przesiałam mąkę pszenną oraz ciemne kakao, a także dosypałam kawę rozpuszczalną.

5.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Następnymi produktami, które dodałam była śmietana oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas miksowałam.

6.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Pod sam koniec dosypałam proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.

7.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Jeśli cukinie są młode to nie trzeba ich obierać ze skórki. Żółtą i zieloną cukinię umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach.

Potem odcisnęłam w rękach z nadmiaru soku i dodałam do ciasta. Tym razem wymieszałam łyżką drewnianą.

8.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Gorzką czekoladę pokroiłam nożem na mniejsze kawałki i także dodałam do ciasta. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

9.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Ciasto wyłożyłam na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Świeże morele umyłam, wypestkowałam, a następnie poukładałam na cieście skórką do dołu.

Wierzch ciasta posypałam borówkami amerykańskimi. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam ciasto na około 45 minut.

10.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Chłodne ciasto posypałam cukrem pudrem.

11.

Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką

Smacznego !


Tagi:

ciasto