Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - cukiniowe z morelą i borówką1.
Przygotowałam jedno jajko wiejskie oraz chłodne masło, włożyłam do naczynia i zmiksowałam.
2.
Do zmiksowanej masy dosypałam cukry i ponownie zmiksowałam.
3.
Do zmiksowanych składników dolałam olej, cały czas miksowałam.
4.
Następnie przesiałam mąkę pszenną oraz ciemne kakao, a także dosypałam kawę rozpuszczalną.
5.
Następnymi produktami, które dodałam była śmietana oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas miksowałam.
6.
Pod sam koniec dosypałam proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.
7.
Jeśli cukinie są młode to nie trzeba ich obierać ze skórki. Żółtą i zieloną cukinię umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach.
Potem odcisnęłam w rękach z nadmiaru soku i dodałam do ciasta. Tym razem wymieszałam łyżką drewnianą.
8.
Gorzką czekoladę pokroiłam nożem na mniejsze kawałki i także dodałam do ciasta. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.
9.
Ciasto wyłożyłam na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Świeże morele umyłam, wypestkowałam, a następnie poukładałam na cieście skórką do dołu.
Wierzch ciasta posypałam borówkami amerykańskimi. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam ciasto na około 45 minut.
10.
Chłodne ciasto posypałam cukrem pudrem.
11.
Smacznego !