misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Babeczki z jeżynami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne i bardzo aromatyczne babeczki. Są one doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.

Babeczki z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z jeżynami

 

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g cukru
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 300 ml maślanki
  • 150 ml soku ( u mnie truskawkowo jagodowy domowej roboty)
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g jeżyn

Sposób przygotowania:

Babeczki z jeżynami
Jeżyny dokładnie płuczemy, osuszamy i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, by się zmroziły.

Miękkie masło lub margarynę przekładamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i ucieramy ze sobą. Następnie stopniowo dodajemy jajka. Każde kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą z masła i cukru. Do powstałej masy dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy maślankę. Całość miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy sok i wsypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wrzucamy zmrożone jeżyny i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masą napełniamy do 3/4 wysokości foremki na babeczki.

Pieczemy w temp. 190 st przez około 25 minut.

Z tej porcji wychodzi 36 babeczek.
Babeczki z jeżynami
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem.
Babeczki z jeżynami
Do powstałej masy dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia a następnie wlewamy maślankę.
Babeczki z jeżynami
Do powstałej masy wrzucamy zmrożone jeżyny i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki dokładnie mieszamy.
Babeczki z jeżynami
Babeczki pieczemy w temp 190 st przez około 25 minut.