Sposób przygotowania:
Babeczki z jeżynami
Jeżyny dokładnie płuczemy, osuszamy i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, by się zmroziły.
Miękkie masło lub margarynę przekładamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i ucieramy ze sobą. Następnie stopniowo dodajemy jajka. Każde kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą z masła i cukru. Do powstałej masy dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy maślankę. Całość miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy sok i wsypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wrzucamy zmrożone jeżyny i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masą napełniamy do 3/4 wysokości foremki na babeczki.
Pieczemy w temp. 190 st przez około 25 minut.
Z tej porcji wychodzi 36 babeczek.
Miękkie masło lub margarynę przekładamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i ucieramy ze sobą. Następnie stopniowo dodajemy jajka. Każde kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą z masła i cukru. Do powstałej masy dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy maślankę. Całość miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy sok i wsypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wrzucamy zmrożone jeżyny i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masą napełniamy do 3/4 wysokości foremki na babeczki.
Pieczemy w temp. 190 st przez około 25 minut.
Z tej porcji wychodzi 36 babeczek.
zbysiowa
misia5
kapitan_barbarossa