Sposób przygotowania:
Jagodowy sernik na zimno ombreETAP 1:
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Przygotuj biszkopt:
Białka oddziel od żółtek, białka wlej do dużej miski, ubij na sztywno a następnie dodaj cukier trzcinowy, nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku. Ubite jaja mają być lśniące i napowietrzone pęcherzykami powietrza. Do masy jajecznej dodaj na przemian kakao i mąkę pszenną, delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką. Na końcu wmieszaj proszek do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt wystudź i naponczuj kawą.
Jagody zmiksuj blenderem na gładką masę.
Galaretkę wsyp do dzbanka, zalej 200 ml przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka się rozpuści dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Studź galaretkę co jakiś czas mieszając i sprawdzając konsystencję.
Serek zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie podziel równo pomiędzy trzy miseczki. Do pierwszej miseczki dodaj 1 łyżkę jagód, wymieszaj ręczną trzepaczką. Do drugiej miski dodaj resztę musu jagodowego, dokładnie wymieszaj. Trzecią miseczkę pozostaw. Wystudzoną galaretkę podziel równo pomiędzy miseczki z serkami, dokładnie wymieszaj.
Biszkoptowy spód ułóż na paterze, zapnij wokół niego obręcz i uszczelnij przestrzenie paskami papieru dopieczenia. Na spód wylej najciemniejszy serek,wyrównaj wierzch i wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciąg ciasto z lodówki i powoli wylej jaśniejszy serek. Wyrównaj wierzch i wstaw na 10 minut do lodówki. Na końcu wylej serek bez dodatku jagód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Sernik schładzaj przed podaniem co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem udekoruj listkami mięty i świeżymi jagodami.