kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Jagodowy sernik na zimno ombre

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na jagody zbliża się ku końcowi, proponuję pyszny sernik na zimno ombre. Ciasto sprawdzi się do niedzielnej herbatki, polecam.

Jagodowy sernik na zimno ombre

Składniki:

Jagodowy sernik na zimno ombre

 

  • biszkopt:

 

 

  • masa serowa:

 

  • 1 kg homogenizowanego serka waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka galaretki owoce leśne
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka jagód

 

  • ponadto:

 

  • filiżanka naparu z kawy

Sposób przygotowania:

Jagodowy sernik na zimno ombre

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Przygotuj biszkopt:

Białka oddziel od żółtek, białka wlej do dużej miski, ubij na sztywno a następnie dodaj cukier trzcinowy, nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku. Ubite jaja mają być lśniące i napowietrzone pęcherzykami powietrza. Do masy jajecznej dodaj na przemian kakao i mąkę pszenną, delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką. Na końcu wmieszaj proszek do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt wystudź i naponczuj kawą.
Jagody zmiksuj blenderem na gładką masę.

Galaretkę wsyp do dzbanka, zalej 200 ml przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka się rozpuści dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Studź galaretkę co jakiś czas mieszając i sprawdzając konsystencję.

Serek zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie podziel równo pomiędzy trzy miseczki. Do pierwszej miseczki dodaj 1 łyżkę jagód, wymieszaj ręczną trzepaczką. Do drugiej miski dodaj resztę musu jagodowego, dokładnie wymieszaj. Trzecią miseczkę pozostaw. Wystudzoną galaretkę podziel równo pomiędzy miseczki z serkami, dokładnie wymieszaj.

Biszkoptowy spód ułóż na paterze, zapnij wokół niego obręcz i uszczelnij przestrzenie paskami papieru dopieczenia. Na spód wylej najciemniejszy serek,wyrównaj wierzch i wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciąg ciasto z lodówki i powoli wylej jaśniejszy serek. Wyrównaj wierzch i wstaw na 10 minut do lodówki. Na końcu wylej serek bez dodatku jagód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Sernik schładzaj przed podaniem co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.

Przed podaniem udekoruj listkami mięty i świeżymi jagodami.