Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Babeczki z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do przygotowania babeczek użyłam zamrożonych kilka dni temu jeżyn. Można użyć również świeżych

Babeczki z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z jeżynami

 

  • 2 szklanki jeżyn( mogą być mrożone) cukier do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 12 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Babeczki z jeżynami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, siekamy ją z margaryną, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40- 60 minut, Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka i wypleniamy ciastem foremki. Na ciasto wykładamy jeżyny, posypujemy je łyżeczką cukru i na wierzch układamy kawałeczki ciasta( skubane z ciasta). Babeczki pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni.
Babeczki z jeżynami
Ciasto po schłodzeniu rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.
Babeczki z jeżynami
Kruchym ciastem wylepiamy foremki- spód i brzegi.
Babeczki z jeżynami
Na ciasto wykładamy świeże lub mrożone jeżyny.
Babeczki z jeżynami
Na owoce wysypujemy cukier i poskubane ciasto- pieczemy.

Tagi:

jajko jajka