Kasienka92

Kasienka92

Kucharz
[Przepisów: 14]

Gęsta zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, aksamitna i gęsta zupa pieczarkowa. Wszyscy prosili o dokładkę :)

Gęsta zupa pieczarkowa

Składniki:

Gęsta zupa pieczarkowa

 

  • 0,5 - 1 kg pieczarek
  • 5 ziemniaków
  • marchewka
  • seler
  • mięso na wywar
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy wedle gustu

 

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa pieczarkowa
Mięso włożyć do garnka i zalać około 3 litrami wody (i tak wyparuje), żeby je zakryło. Gdy woda się zagotuje rozpuścić dwie kostki.
Włoszczyznę zetrzeć na tarce lub w blenderze i wrzucić do gotującego się wywaru.

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w oddzielnej osolonej wodzie.


W tym czasie pieczarki obrać i oddzielić trzon od kapelusza. Trzon pokroić w talarki i wsypać do oddzielnej miseczki. Połowę kapeluszy pokroić w plasterki a połowę w "ósemki", czyli podwójne ćwiartki.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić TYLKO pokrojone trzony i garść pokrojonych kapeluszy. Zalać odrobiną wody, posolić i przykryć żeby pieczarki zmiękły. Gdy się już uduszą dodać łyżkę mąki i mieszać, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i czekać aż wystygnie.

Resztę pieczarek udusić dokładnie tak samo, ale zalać 3/4 szklanki wody i dodać 3 łyżki mąki.

Ugotowane ziemniaki zagnieść i dodać do nich podsmażone trzony. Zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem). Dodać do reszty pieczarek i dobrze wymieszać.

Mięso wyjąć z garnka, obrać i podzielić na małe kawałeczki. Dodać razem z usmażoną masą do wywaru. Dobrze wymieszać.
Doprawić pieprzem, zielem angielskim itp wedle gustu



Podawać z kluskami