Sposób przygotowania:
Gęsta zupa pieczarkowa
Mięso włożyć do garnka i zalać około 3 litrami wody (i tak wyparuje), żeby je zakryło. Gdy woda się zagotuje rozpuścić dwie kostki.
Włoszczyznę zetrzeć na tarce lub w blenderze i wrzucić do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w oddzielnej osolonej wodzie.
W tym czasie pieczarki obrać i oddzielić trzon od kapelusza. Trzon pokroić w talarki i wsypać do oddzielnej miseczki. Połowę kapeluszy pokroić w plasterki a połowę w "ósemki", czyli podwójne ćwiartki.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić TYLKO pokrojone trzony i garść pokrojonych kapeluszy. Zalać odrobiną wody, posolić i przykryć żeby pieczarki zmiękły. Gdy się już uduszą dodać łyżkę mąki i mieszać, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i czekać aż wystygnie.
Resztę pieczarek udusić dokładnie tak samo, ale zalać 3/4 szklanki wody i dodać 3 łyżki mąki.
Ugotowane ziemniaki zagnieść i dodać do nich podsmażone trzony. Zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem). Dodać do reszty pieczarek i dobrze wymieszać.
Mięso wyjąć z garnka, obrać i podzielić na małe kawałeczki. Dodać razem z usmażoną masą do wywaru. Dobrze wymieszać.
Doprawić pieprzem, zielem angielskim itp wedle gustu
Podawać z kluskami
Włoszczyznę zetrzeć na tarce lub w blenderze i wrzucić do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zagotować w oddzielnej osolonej wodzie.
W tym czasie pieczarki obrać i oddzielić trzon od kapelusza. Trzon pokroić w talarki i wsypać do oddzielnej miseczki. Połowę kapeluszy pokroić w plasterki a połowę w "ósemki", czyli podwójne ćwiartki.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić TYLKO pokrojone trzony i garść pokrojonych kapeluszy. Zalać odrobiną wody, posolić i przykryć żeby pieczarki zmiękły. Gdy się już uduszą dodać łyżkę mąki i mieszać, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i czekać aż wystygnie.
Resztę pieczarek udusić dokładnie tak samo, ale zalać 3/4 szklanki wody i dodać 3 łyżki mąki.
Ugotowane ziemniaki zagnieść i dodać do nich podsmażone trzony. Zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem). Dodać do reszty pieczarek i dobrze wymieszać.
Mięso wyjąć z garnka, obrać i podzielić na małe kawałeczki. Dodać razem z usmażoną masą do wywaru. Dobrze wymieszać.
Doprawić pieprzem, zielem angielskim itp wedle gustu
Podawać z kluskami