Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa grzybowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zupa z leśnych grzybów jest jedną z najsmaczniejszych, wszyscy moi domownicy ją uwielbiają. Zupę podałam z makaronem ale również pyszna jest z ziemniakami.

Zupa grzybowa z makaronem

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem

ETAP 1:

Zupa grzybowa z makaronem
Podsmażone grzyby i warzywa zalać gorącą wodą.

Warzywa obrać i pokroić w słupki. Obraną cebulę posiekać. Grzyby dokładnie umyć i pokroić w kostkę ( ja przygotowałam zupę z grzybów mrożonych)
Na rozgrzanym maśle podsmażyć grzyby razem a warzywami, przełożyć do garnka, wlać 2 l gorącej wody, dodać kostkę bulionową i gotować na wolnym ogniu około 35-40 minut.

ETAP 2:

Zupa grzybowa z makaronem
Śmietanę energicznie wymieszać z mąką i wodą.

Śmietanę włożyć do kubka, dodać mąkę, odrobinę wody i dokładnie roztrzepać.

ETAP 3:

Zupa grzybowa z makaronem
Śmietanę z mąką dodać do zupy i zagotować.

Do śmietany wlać chochelkę gorącej zupy i energicznie wymieszać. Połączyć z zupą w garnku, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Zupa grzybowa z makaronem
Ugorowany makaron wsypać na talerze, podawać z zupą.

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, włożyć na talerze, zalać zupą, podawać.