Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Gofry belgijskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsze drożdżowe gofry z kandyzowanym cukrem.

Gofry belgijskie

Składniki:

Gofry belgijskie

 

Sposób przygotowania:

Gofry belgijskie
W misce mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier wanilinowy i sól. Dodajemy jajko, żółtko i mleko. Mieszamy za pomocą łyżki lub miksera ok. 2 minuty. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i mieszamy z ciastem. Gdy się w nim rozpuści, dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto łyżką na gofrownicę (nie za dużo, bo się nie dopieką) i smażymy około 4 minuty. Ostudzamy na kratce.