kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry budyniowo - chałwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto przygotowane z dodatkiem chałwy i proszku budyniowego na jogurcie naturalnym. Polecam.

Gofry budyniowo - chałwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry budyniowo - chałwowe

 

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50 g chałwy waniliowej
  • 5 op budyniu waniliowego ( na 0,5 l każdy )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Gofry budyniowo - chałwowe
Do miski przekładamy jogurt, wybite jajko, cukier wanilinowy, pokruszoną chałwę i mieszamy. 

Wsypujemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia, wlewamy olej i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownice i smarujemy olejem. 

Nakładamy łyżką niewielkie porcje i pieczemy z obu stron na złoty kolor. 

Upieczone gofry przekładamy na metalową kratkę i studzimy. 
Gofry budyniowo - chałwowe
Jogurt, jajko, chałwę, cukier wkładamy do miski i mieszamy.
Gofry budyniowo - chałwowe
Do przygotowanej masy dosypujemy budyń w proszku, olej.
Gofry budyniowo - chałwowe
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy.
Gofry budyniowo - chałwowe
Na rozgrzanej gofrownicy smażymy gofry na złoty kolor.

Tagi:

gofry deser