ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Schab na ziemniakach pieczony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety schabowe pieczone na ziemniakach sa bardzo smacznym, pożywnym daniem "jednogarnkowym", dodatki mogą być takie jakie lubimy.

Schab na ziemniakach pieczony

Składniki:

Schab na ziemniakach pieczony

 

  • ziemniaki podgotowane 1 kg,
  • czosnek 1 główka,
  • cebula 2 sztuki,
  • mozzarella 2 kule,
  • kucharek 1 łyżka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • kotlety schabowe bez kości 4 sztuki

Sposób przygotowania:

Schab na ziemniakach pieczony

ETAP 1:

Schab na ziemniakach pieczony
W woreczku schab sie dobrze rozbija, nie szarpie mięsa.

Kotlety schabowe w woreczku dobrze tłuczkiem rozbić.

Olej rzepakowy dobrze wymieszać z kucharkiem, paprykami, pieprzem mielonym w misce, włożyć rozbite kotlety i marynować najlepiej całą noc w lodówce.

ETAP 2:

Schab na ziemniakach pieczony
Ziemniaki podgotowane są szybciej upieczone.

Ziemniaki obrane, pokrojone w talarki podgotować na "al dente" w nie solonej wodzie, ziemniaki wylać na durszlak.

Forma 30x25 z papierem do pieczenia, ziemniaki wymieszać z marynatą po kotletach, na ziemniakach rozłożyć ząbki czosnku, pokrojone cebule i mozzarelle, położyć kotlety schabowe.

ETAP 3:

Schab na ziemniakach pieczony
Termoobieg ładnie przypiecze danie i odparuje nadmiar wody.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec około 40 minut, następnie na 160C termoobieg piec z 10 minut.