ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Chrupiące gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zakupiłam gofrownicę wat 800-1000, moje pierwsze domowe gofry przygotowałam z instrukcji, dodałam tylko anyż, gofry są chrupiące, w środku wypieczone nie gumowe, będę ten przepis robić z różnymi dodatkami na słodko i na słono.

Chrupiące gofry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chrupiące gofry

 

  • jajka 3 sztuki "L",
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka,
  • cukier 1/4 szklanki,
  • olej rzepakowy 100 ml,
  • mleko 3/4 szklanki,
  • woda gazowana do pełnej szklanki z mlekiem,
  • mąka tortowa 250 gram,
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka,
  • anyż gwiazdka 1 sztuka mała

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry

ETAP 1:

Chrupiące gofry
Wszystkie składniki od razu dobrze wymieszać.

Jajka, mleko z wodą gazowaną, olej, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia w pojemniku ręcznie rózgą lub mikserem dobrze wymieszać na gładką masę.

ETAP 2:

Chrupiące gofry
Anyż można zmielić w młynku do kawy i do wielu potraw, deserów, kompotów, herbaty, kawy używać.

Gwiazdkę anyżu w moździerzu rozgnieść, wsypać do ciasta, wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny.

ETAP 3:

Chrupiące gofry
Gofrownica powinna mieć od 800 Wat wzwyż, gofry będą wypieczone,chrupiące.

Gofrownicę wg instrukcji rozgrzać, wlać porcję ciasta, zamknąć pokrywę.

ETAP 4:

Chrupiące gofry

Tutaj piekłam gofry około 13-15 minut, po upieczeniu odkładam na kratkę aby odparowały i będą chrupiące, można podawać z czym się lubi lub takie suche podjadać.


Tagi:

gofry deser