ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem, mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny pstrąg z iemniakami, szpinakiem mozzarellą pieczony w piekarniku.

Pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem, mozzarellą  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem, mozzarellą

 

  • pstrąg świeży 1 sztuka większa,
  • masło miękkie 2 łyżki,
  • sól ziołowa 1 łyżeczka,

 

  • masło 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 2 sztuki,
  • cukier 1/2 łyżeczki,

 

  • szpinak mrożony 1 opakowanie,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • mozzarella kulka 2 opakowania

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem, mozzarellą
Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde, odlać z wody.

Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać.

Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć w folię srebrną, rybę położyć na blaszce z papierem do pieczenia, obok ryby położyć podgotowane ziemniaki, na ziemniaki wyłożyć resztę szpinaku.

Piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, można pod koniec ziemniaki nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno.
Pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem,mozzarellą
Ości wyciągam pincetą do brwi, szybko i dokładnie.
Pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem,mozzarellą
Odmrożony szpinak jest szybciej gotowy i ma mniej wody.
Pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem,mozzarellą
Podgotowane ziemniaki są po upieczeniu chrupiące i miękkie.