Sposób przygotowania:
Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym, orzeszkami
1. Wykonanie gofrów: Jajka wbić do miski i ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, wlewać olej i mleko, całość dokładnie zmiksować. Tak wykonane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie z ciasta piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Upieczone wystudzić.
2. Przygotowanie orzeszków: Obrane z łupinek orzeszki drobno posiekać i uprażyć na suchej i gorącej patelni, podczas prażenia cały czas mieszać i uważać, żeby ich za mocno nie przypalić, mają być ładnie zrumienione. Gotowe wystudzić.
3. Wykonanie śmietanki: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem na puszystość, dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Wykonanie sosu krówkowego: Do garnka dać mleko i zagotować, następnie wrzucić krówki i gotować je do rozpuszczenia się na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty. Sos lekko przestudzić. Przestudzony sos przełożyć do rękawa cukierniczego.
5. Dekorowanie gofrów: Śmietankę według uznania wyciskać na gofrach, posypywać orzeszkami, następnie wyciskać sos krówkowy. Tak przygotowane gofry są gotowe do podania.
6. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk gofrów.
2. Przygotowanie orzeszków: Obrane z łupinek orzeszki drobno posiekać i uprażyć na suchej i gorącej patelni, podczas prażenia cały czas mieszać i uważać, żeby ich za mocno nie przypalić, mają być ładnie zrumienione. Gotowe wystudzić.
3. Wykonanie śmietanki: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem na puszystość, dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Wykonanie sosu krówkowego: Do garnka dać mleko i zagotować, następnie wrzucić krówki i gotować je do rozpuszczenia się na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty. Sos lekko przestudzić. Przestudzony sos przełożyć do rękawa cukierniczego.
5. Dekorowanie gofrów: Śmietankę według uznania wyciskać na gofrach, posypywać orzeszkami, następnie wyciskać sos krówkowy. Tak przygotowane gofry są gotowe do podania.
6. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk gofrów.
SylaUla
Babeczka35
Bardzo polecam :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)