Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym, orzeszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Napiszę, że wyszły mi niezwykle chrupiące i pachnące, a podane z takimi dodatkami są po prostu obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, upieczcie, a nie będziecie żałować. Zapraszam.

Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym, orzeszkami

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym, orzeszkami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią

Bita śmietana:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku

Sos:

  • 30 dag cukierków krówek
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 10 dag orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym, orzeszkami
1. Wykonanie gofrów: Jajka wbić do miski i ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, wlewać olej i mleko, całość dokładnie zmiksować. Tak wykonane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie z ciasta piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Upieczone wystudzić.

2. Przygotowanie orzeszków: Obrane z łupinek orzeszki drobno posiekać i uprażyć na suchej i gorącej patelni, podczas prażenia cały czas mieszać i uważać, żeby ich za mocno nie przypalić, mają być ładnie zrumienione. Gotowe wystudzić.

3. Wykonanie śmietanki: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem na puszystość, dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Wykonanie sosu krówkowego: Do garnka dać mleko i zagotować, następnie wrzucić krówki i gotować je do rozpuszczenia się na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty. Sos lekko przestudzić. Przestudzony sos przełożyć do rękawa cukierniczego.

5. Dekorowanie gofrów: Śmietankę według uznania wyciskać na gofrach, posypywać orzeszkami, następnie wyciskać sos krówkowy. Tak przygotowane gofry są gotowe do podania.

6. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 12 sztuk gofrów.