Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gofry czekoladowe z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gofry można podawać na wiele sposobów...oto jeden z nich.

Gofry czekoladowe z owocami

Składniki:

Gofry czekoladowe z owocami

 

  • 10 dag mlecznej czekolady,
  • 400 ml soku wiśniowego,
  • 10 dag mączki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki rumu,
  • 30 dag owoców jagodowych,
  • 7,5 dag mąki,
  • 25 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 75 ml mleka,
  • 10 dag wiórków czekoladowych,
  • cukier waniliowy, olej, sól.

Sposób przygotowania:

Gofry czekoladowe z owocami
Sok wiśniowy zagotować. 2 dag mąki ziemniaczanej rozmieszać z rumem. Dodać do soku i powtórnie zagotować. Włożyć owoce i odstawić z ognia. Czekoladę połamać i stopić na parze. Masło ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilowym, utrzeć na krem. Wbijać kolejno jajka. Dodać mleko płynną czekolade, wiórki czekoladowe, mąkę pszenną wraz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta. Piec. Gotowe posypać cukrem pudrem i pokrojonymi owocami.