dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gofry francuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo dobre gofry z ciasta drożdżowego. Można podawać z dowolnymi dodatkami. Moja rodzina uwielbia gofry z dżemem.

Gofry francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry francuskie

 

Sposób przygotowania:

Gofry francuskie
W 1./2 szkl ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy do zarobienia. Mąkę mieszamy z solą i cukrem waniliowym. Na środek wlewamy drożdże. Dodajemy utarte jajka z pozostałym cukrem i rozpuszczone masło z pozostałym mlekiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wylewamy porcje ciasta do gofrownicy i pieczemy złot gofry. Smacznego!
Gofry francuskie
Mąkę mieszamy z solą i cukrem waniliowym.
Gofry francuskie
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Gofry francuskie
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Gofry francuskie
Wykładamy porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy.