kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry francuskie z kremem marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne gofry francuskie z kremem. Tym razem jest to krem marchewkowy zrobiony z gotowanej marchewki i mascarpone. Polecam.

Gofry francuskie z kremem marchewkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gofry francuskie z kremem marchewkowym

 

  • ciasto francuskie 21 na 12 cm
  • 3 średnie marchewki - 180 gram
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 180 gram mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dekoracja :

Sposób przygotowania:

Gofry francuskie z kremem marchewkowym
Marchew obieramy i myjemy, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. 
Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wysokiego naczynia, dolewamy śmietanę i blendujemy na gładki mus. 
Do musu dodajemy cukier puder, serek mascarpone, sok z cytryny i ponownie blendujemy. Krem chłodzimy w lodówce.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i odkrajamy dwa kawałki wielkości gofrów w gofrownicy. Gofrownicę rozgrzewamy i wkładamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 3 - 4 minuty z każdej strony aż ciasto lekko się zarumieni.
Na każdego gofra kładziemy połowę kremu i dekorujemy pokrojonymi orzechami.
Gofry francuskie z kremem marchewkowym
Ugotowaną marchewkę chłodzimy a następnie kroimy.
Gofry francuskie z kremem marchewkowym
Pokrojoną marchewkę wkładamy do wysokiego pojemnika.
Gofry francuskie z kremem marchewkowym
Marchewkę i śmietankę blendujemy na mus.

Tagi:

deser gofry