Sposób przygotowania:
Makowiec z białego makuETAP 1
CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej masło, żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa.
ETAP 2
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 3
MASA MAKOWA: Mak gotujemy w mleku na wolnym ogniu około 40 minut. Ugotowany pozostawiamy w mleku do ostygnięcia (3-4 godziny). Po ostygnięciu mak odcedzamy i mielimy dwa razy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do utartego dodajemy porcjami mak.
ETAP 4
Następnie dodajemy mąkę migdałową oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto łączymy z ubitymi białkami. Na koniec całość łączymy z bakaliami oprószonymi w mące. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche.
ETAP 5
Drugą część ciasta kruchego wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy z niego gwiazdki, które następnie gęsto układamy na wierzchu masy makowej.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
ETAP 6
DEKORACJA: Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą dowolnie dekorujemy wierzch ostudzonego makowca. Całość posypujemy orzechami. Gotowe.
SylaUla
iskierka.ag
gusia1000