jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makowiec z białego maku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli komuś znudziły się tradycyjne makowce polecam wykonać nieco inny, a mianowicie z białego maku. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, a co za tym idzie makowiec z jego udziałem także. Polecam na Świąteczny stół.

Makowiec z białego maku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z białego maku

CIASTO KRUCHE ( blaszka 25 x 36 cm)

  • 300 gram mąki,
  • 130 gram masła,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

MASA MAKOWA:

  • 500 gram białego maku,
  • 150 gram masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 5 jajek,
  • 250 gram bakalii ( u mnie skórka pomarańczowa, orzechy włoskie oraz rodzynki),
  • ¾ szklanki mąki migdałowej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • Mąka do oprószenia bakalii

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Makowiec z białego maku

ETAP 1

Makowiec z białego maku
gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części

CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej masło, żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa.

ETAP 2

Makowiec z białego maku
Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę

Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 3

Makowiec z białego maku
Mak dodajemy porcjami do utartego masła

MASA MAKOWA: Mak gotujemy w mleku na wolnym ogniu około 40 minut. Ugotowany pozostawiamy w mleku do ostygnięcia (3-4 godziny). Po ostygnięciu mak odcedzamy i mielimy dwa razy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do utartego dodajemy porcjami mak.

ETAP 4

Makowiec z białego maku
Masę makową łączymy z ubitymi białkami

Następnie dodajemy mąkę migdałową oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto łączymy z ubitymi białkami. Na koniec całość łączymy z bakaliami oprószonymi w mące. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche.

ETAP 5

Makowiec z białego maku
Na masę makową wykładamy kruche gwiazdeczki

Drugą część ciasta kruchego wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy z niego gwiazdki, które następnie gęsto układamy na wierzchu masy makowej.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.

ETAP 6

Makowiec z białego maku
białą czekoladą oraz orzechami dekorujemy ciasto

DEKORACJA: Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą dowolnie dekorujemy wierzch ostudzonego makowca. Całość posypujemy orzechami. Gotowe.