gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto toffi na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto toffi na cieście biszkoptowym z masą śmietankowo-kajmakową. Polecam ciacho na różne okazje i nie tylko.

Ciasto toffi na biszkopcie

Składniki:

Ciasto toffi na biszkopcie

Biszkopt

Masa

  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 510 g masy kajmakowej (2 łyżki do masy, reszta do posmarowania wierzchu),
  • Posypka czekoladowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi na biszkopcie
Biszkopt;

Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąki, kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzony kroimy na 2 blaty.

Masa;

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 czubate łyżki masy krówkowej. Mieszamy. Żelatynę ropzuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem.

Pozostałą krówką smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką czekoladową. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego