Sposób przygotowania:
Moje Makówki
Bakalie podpiekamy w piekarniku, lub na suchej patelni, potem siekamy, zostawiając część w całości do dekoracji.
Suchy mak parzymy w mleku, osączamy, następnie mielimy. Potem zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy startą skórkę pomarańczową, masło, rodzynki i bakalie. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia doprawiamy miodem.
W misce układamy na przemian gorącą masę makową i cieniutkie plasterki chałki.
Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku.
Dekorujemy migdałami i orzechami.
Najlepiej jest pozostawić makówki w chłodnym miejscu i jeść następnego dnia.
Suchy mak parzymy w mleku, osączamy, następnie mielimy. Potem zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy startą skórkę pomarańczową, masło, rodzynki i bakalie. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia doprawiamy miodem.
W misce układamy na przemian gorącą masę makową i cieniutkie plasterki chałki.
Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku.
Dekorujemy migdałami i orzechami.
Najlepiej jest pozostawić makówki w chłodnym miejscu i jeść następnego dnia.
ewaeu