CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Moje Makówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis pochodzi od mojej babci Marianny. Makówki zawsze są na naszym wigilijnym stole. Co rok z innym przybraniem.

Moje Makówki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moje Makówki

 

  • 1 duża czerstwa chałka
  • mak 500 g
  • mleko 500 ml
  • masło 50 g
  • miód 125 ml
  • migdały 50 g
  • orzechy 100 g
  • skórka pomarańczowa 3 łyżki
  • olejek migdałowy ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Moje Makówki
Bakalie podpiekamy w piekarniku, lub na suchej patelni, potem siekamy, zostawiając część w całości do dekoracji.

Suchy mak parzymy w mleku, osączamy, następnie mielimy. Potem zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy startą skórkę pomarańczową, masło, rodzynki i bakalie. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia doprawiamy miodem.

W misce układamy na przemian gorącą masę makową i cieniutkie plasterki chałki.

Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku.

Dekorujemy migdałami i orzechami.

Najlepiej jest pozostawić makówki w chłodnym miejscu i jeść następnego dnia.
Moje Makówki
Chałka przełożona masą makową w większej misce