kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Gofry jajeczno - jaglane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne gofry jajeczno - jaglane. Jest to super propozycja na zdrowe śniadanie. Gofry są szybkie i proste w przygotowaniu oraz tanie i sycące. Polecam.

Gofry jajeczno - jaglane z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry jajeczno - jaglane z warzywami

 

  • 4 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 4 łyżki z czubkiem płatków jaglanych
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry jajeczno - jaglane z warzywami
Jajka wybijamy do miseczki i wsypujemy przyprawy oraz dodajemy margarynę, mieszamy.

Paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w kosteczkę. 

Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy razem z pokrojoną papryką do jajek w miseczce. 

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, wsypujemy do masy jajecznej.

Dosypujemy płatki, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy.

Zostawiamy na około 20 minut, aż masa zgęstnieje. 

W rozgrzanej gofrownicy pieczemy gofry na złoty kolor. 
Gofry jajeczno - jaglane z warzywami
Jajka mieszamy z margaryną, solą, pieprzem, kurkumą
Gofry jajeczno - jaglane z warzywami
Umytą i osuszoną paprykę kroimy w kosteczkę.
Gofry jajeczno - jaglane z warzywami
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy.
Gofry jajeczno - jaglane z warzywami
Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.