Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Masło czosnkowe z ziołami i pieprzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe masło śmietankowe nie porównywalne w smaku z tymi ze sklepowej półki, idealne do grzanek z serem, ryb, mięs czy zwykłych kanapek. Polecam poświęcić chwilkę na jego przygotowanie, jest pyszne :)

Masło czosnkowe z ziołami i pieprzem

Składniki:

Masło czosnkowe z ziołami i pieprzem

 

  • 500 ml. śmietanki 30
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe z ziołami i pieprzem
Schłodzoną śmietankę przelać do miski robota, miksować na najwyższych obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się gródki.

Zmniejszyć obroty miksera na kolejne 2 min. aż masło całkowicie oddzieli się od maślanki.

Masło przełożyć na sito,przepłukać zimną wodą, odcisnąć resztki płynów.

Przełożyć do miski, wymieszać łyżką lub widelcem z ziołami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Uformować dowolny kształt.

Masło schłodzić w lodówce.