Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Gofry kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wiosna, lato to nie tylko czas lodów - triumfują także gofry! Lekko chrupiące, świetnie komponują się z każdym innym, słodkim dodatkiem!

Gofry kakaowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gofry kakaowe

 

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • pół szklanki mleka 0,5%
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 3-4 łyżeczki cukru cynamonowego
  • półtorej łyżeczki kakao (gorzkiego)
  • 1 jajko
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę masła (w ilości potrzebnej do nasmarowania gofrownicy)

Sposób przygotowania:

Gofry kakaowe
Podane w przepisie składniki wystarczą na około 5 gofrów. Do miski dodajemy wszystkie produkty i mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolita, brązowa masa. Gofrownicę smarujemy masłem, rozgrzewamy. Łyżką przekładamy odpowiednią ilość masy na formy gofrownicy, zamykamy i czekamy około 4-6 minut na pyszne, chrupiące gofry. I podobnie robimy kolejne, jednak tym razem bez smarowania gofrownicy masłem. Smacznego! ;)
Gofry kakaowe
Składniki mieszamy dokładnie, aż masa będzie jednolicie brązowa, lepka i dość gęsta.
Gofry kakaowe
Nasmarowana masłem gofrownica - w razie, jeśli brak nam pewności, że przyszłe gofry do niej nie przywrą...
Gofry kakaowe
Gotowe gofry opruszamy cukrem-pudrem i/lub smarujemy dżemem.