kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczne gofry, które przygotowałam z mąki orkiszowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam.

Gofry orkiszowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry orkiszowe

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju do ciasta
  • olej do gofrownicy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Gofry orkiszowe
Do miski wlewamy mleko, olej i dodajemy żółtko. Następnie wsypujemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ubijamy białko z solą na sztywno i dodajemy do zmiksowanych składników.
Delikatnie mieszamy łyżką.
Gofrownice natłuszczamy i rozgrzewamy, wlewamy ciasto i pieczemy gofry.
Upieczone gofry przekładamy na metalową kratkę do ostudzenia.
Gofry orkiszowe
Do miski wlewamy mleko i dodajemy żółtko i olej.
Gofry orkiszowe
Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Gofry orkiszowe
Białko jajka ubijamy że szczyptą soli na sztywno.
Gofry orkiszowe
Na rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry.