kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 852]

Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne gofry. Słodzone miodem z dodatkiem puree dyniowego, płatków i soku pomarańczowego. Polecam.

Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem

 

  • 1/2 szk soku pomarańczowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki z czubkiem gęstego puree dyniowego
  • 3 łyżki płynnego miodu pomarańczowego
  • 5 łyżek z czubkiem płatków błyskawicznych pełnoziarnistych
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku bezglutenowego
  • 2 łyżki oleju
  • olej do gofrownicy
  • cukier puder
  • borówki amerykańskie

Sposób przygotowania:

Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem
Borówki myjemy i odsączamy z wody. Do miski wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy wybite ze skorupki jajko, płatki, puree dyniowe, miód i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i ponownie mieszamy.

Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem, nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor. Upieczone przekładamy na metalową kratkę i studzimy.

Podajemy posypane cukrem pudrem z borówkami.
Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem
Umieszczone składniki w misce dokładnie mieszamy.
Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem
Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i mieszamy.
Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem
Pieczemy gofry w natłuszczonego i rozgrzanej gofrownicy.
Gofry orkiszowo - dyniowe z płatkami i miodem
Na metalowej kratce studzimy upieczone gofry.