SUPERPRZEPIS

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

Tym razem chciałam zaprezentować prostą i bardzo smaczną pieczeń z pieczarkami. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

Forma o wymiarach około 10 x 20 cm, warstwa mięsna:

  • 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
  • sol, pieprz

Dodatkowo:

Ponadto:

  • 3-4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami

Marchewka:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami
Marchewka powinna być uprzednio ugotowana.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki z cebulą:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami
Pieczarki z cebulą należy uprzednio podsmażyć.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Całość podsmażyć dom miękkości - lekko posolić.

Masa:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami
Masa powinna być doprawiona według własnego smaku.

Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć i doprawić do smaku.

Pieczenie:

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.

Formę wysłaną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą należy wypełnić masą mięsno-pieczarkową.

Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.