Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Gofry orzechowe z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne piaskowe gofry o smaku orzecha laskowego połączone z bitą śmietaną i czarnymi jagodami. Smacznego

Gofry orzechowe z jagodami

Składniki:

Gofry orzechowe z jagodami

 

  • 150 g masła
  • 80g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 150g maki
  • szczypta soli
  • 50 ml orzechowej Soplicy (można użyć innej słodkiej wódki)
  • tłuszcz do wysmarowania gofrownicy

 

  • 200 ml śmietanki 30%
  • szklanka jagód

Sposób przygotowania:

Gofry orzechowe z jagodami
Ubijamy masło z cukrem trzcinowym. Następnie stopniowo wbijamy jajka. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mąkę i sól przesiewamy i dodajemy do masy. Dolewamy wódkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gofrownicę lekko smarujemy tłuszczem i pieczemy gofry (długość pieczenia zależy od gofrownicy). Śmietankę ubijamy. Ubitą śmietanę wyciskamy przez rękaw na gofry. Na koniec posypujemy jagodami. Jeśli ktoś lub bardziej słodkie można dodatkowo posypać cukrem pudrem.