iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Gofry z kakao

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne, chrupiące gofry. Same w sobie są już dobre, ale możemy je podać dowolnie.

Gofry z kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z kakao

 

Sposób przygotowania:

Gofry z kakao
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy mleko i żółtka jajek, ubijamy najlepiej ręcznym mikserem, następnie dodajemy płynny tłuszcz i nadal ubijamy. Gładkie ciasto łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek. Gofrownicę nagrzewamy, delikatnie natłuszczamy przed smażeniem pierwszych gofrów i wlewając kolejno porcję ciasta smażymy chrupiące gofry. Po wyjęciu z gofrownicy ustawiamy je między rusztami kratki np. z mikrofali, aby odparowały i troszkę przestygły. Podajemy kto z czym lubi ja podałam z jogurtem orzechowym i z cukrem pudrem.
Gofry z kakao
Do gładkiego ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
Gofry z kakao
Na rozgrzaną gofrownicę kłaść odpowiednią porcję ciasta
Gofry z kakao
Porcja ciasta po zamknięciu sama się rozleje, smażyć na chrupiaco
Gofry z kakao
Ja najbardziej lubię ciepłe tylko z cukrem pudrem