Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gofry z syropem klonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejna wersja tego znakomitego deseru

Gofry z syropem klonowym

Składniki:

Gofry z syropem klonowym

 

  • 120 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • po 1/2 filiżanki mleka i śmietanki
  • 1-2 filiżanki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Gofry z syropem klonowym
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski i wymieszać z solą i cukrem. Jaja rozmącić. Roztopić masło, nie podgrzewać. Roztopione masło wymieszać z mlekiem, śmietaną i jajkami. Wsypać mąkę i wymieszać elektryczną ubijaczką. Gdyby ciasto za bardzo zgęstniało — domieszać nieco mleka. Nagrzać gofrownicę bez nakładania tłuszczu. Na każdą część gofrownicy nalać po łyżce ciasta, domknąć i trzymać, aż przestanie parować. Gofry powinny przybrać równomierny, złotobrązowy kolor. Resztę gofrów usmażyć w podobny sposób. Syrop klonowy podgrzać i podać do gofrów.