WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 743]

Gofry ziemniaczano - serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry wytrawne na słono/ostro z ciasta z gotowanych ziemniaków z dodatkiem żółtego sera. Alternatywa dla pieczywa, świetne jako dodatek do zupy lub przekąska w ciągu dnia.

Gofry ziemniaczano - serowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gofry ziemniaczano - serowe

 

  • ok. 500g ugotowanych ziemniaków
  • 100g żółtego sera
  • ok. 1,5szkl. maki pszennej tortowej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Gofry ziemniaczano - serowe

ETAP 1:

Ziemniaki ugotować najlepiej poprzedniego dnia. Zimne zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać wszystkie podane składniki i wymieszać dokładnie łyżką do ich dokładnego połączenia. Ciasto wychodzi bardzo gęste. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy.

Przed pierwszą partią gofrów można ją posmarować olejem.

Po usmażeniu gofry wyłożyć na metalową kratkę by nabrały chrupkości. Podać z wędzonym łososiem, serkiem ziołowym, twarogiem lub innymi dodatkami.

Gofry ziemniaczano - serowe
Wytrawne gofry na słono z ciasta ziemniaczanego