Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki bez zawijania to tak zwane gołąbki dla leniwych. Ja uwielbiam je za całokształt – smak i szybkość ich przygotowania bez konieczności oparzania kapusty i gotowania z osobna składników.

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

 

  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebulę
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka kaszy manny + do obtoczenia
  • 3-4 łyżki mąki ziemniacznaej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Kapustę drobno szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, Jedną podsmażamy na oleju. Koperek siekamy Do miski przekładamy kapustę, dodajemy mięso, dodajemy koperek oraz podsmażoną i surową cebulę, wsypujemy ryż, kaszę jęczmienną i mannę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyrabiamy wszystko do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki wielkości kotletów mielonych, obtaczamy je w kaszy mannie i smażymy do zarumienienia na oleju. Usmażone gołąbki przekładamy do garnka do gotowania na parze i gotujemy przez około 70-80 minut. Podajemy z ketchupem bądź sosem i ziemniaki.
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Etap 1 do miski wsypujemy kapustę mięso oraz cebulę i koper
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Etap 2 dodajemy następnie ryż oraz kaszę
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Etap 3 następnie kaszę mannę oraz mąkę i doprawiamy - wyrabiamy
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Etap 4 formujemy gołąbki obtaczamy w kaszy i smażymy