BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki w mojej nowej wersji

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki jadłam u szwagierki są pyszne i bardzo kruche rozpływają się w ustach. Smak i zapach gołąbków rozchodzi się po całym mieszkaniu.

Gołąbki w mojej nowej wersji

Składniki:

Gołąbki w mojej nowej wersji

 

  • Kapusta biała większa,
  • Mięso 1 kg. zmielić,
  • ryż 1 torebka,
  • jajka 2 szt,
  • cebula 3 szt,
  • sok pomidorowy 1 litr 100 %,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • papryka czerwona mielona słodka 1/2 łyżeczki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana 30 % 100 g,
  • oregano ,majeranek po 1/2 łyżeczki,
  • koperek do obsypania gołąbków ,
  • Podajemy gorące.

Sposób przygotowania:

Gołąbki w mojej nowej wersji
Kapustę gotujemy 3 - 5 minut. Ściągamy liście, ścinamy zgrubienia.

Mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy przyprawy, wystudzony ugotowany ryż, jajka oraz do smaku przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać.

Farsz nakładać na liście kapusty i  zwijać boki do środka i zawijać gołąbki.

Na patelnie wlać olej kokosowy, oraz olej roślinny, dodać pokrojoną w piórka cebule, ułożyć gołąbki i posypać papryką słodką oraz przyprawą uniwersalną.

Smażyć na złoty kolor po 15 minut z obydwu stron.

Gołąbki przełożyć do brytfanki. Sok wlewamy do wysokiego naczynia doprawiamy przyprawą w płynie, przyprawą uniwersalną Kucharek, pieprzem. Wymieszać i zalać gołąbki.

Włożyć do piekarnika nagrzanego 160 stopni i zapiekać 1 godzinę.

Po połowie pieczenia temperaturę podwyższyć do 180 stopni.

Gotowe gołąbki zalać śmietaną i posypać posiekanym koperkiem.