Sposób przygotowania:
Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowymPrzygotowanie dodatkow
Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze.
Szynkę kroimy w cienkie plasterki.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, 2 ząbkami czosnku oraz 2-3 gałązkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu
W garnuszku rozpuszczamy masło. Masło łączymy z mąką, całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu.
Stopniowo dodajemy śmietanę wymieszaną z passatą pomidorową, dokładnie mieszamy.
Gotujemy do zagęszczenia się sosu. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy starkowany ser emmentaler.
Przygotowanie zapiekanki
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, brokułami, pieczarkami i szynką. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do formy żaroodpornej.
Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem.
Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut.
gosiapiotrek23