grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami z dodatkiem sera emmentaler, pyszna i aromatyczna zapiekanka.

Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym

Składniki:

Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym

Przygotowanie dodatkow

Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym
Do przygotowania zapiekanki używamy dowolnego rodzaju grzybów.

Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze.

Szynkę kroimy w cienkie plasterki.

Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, 2 ząbkami czosnku oraz 2-3 gałązkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu

Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym
Sos gotujemy na małym ogniu, unikając jego przypalenia.

W garnuszku rozpuszczamy masło. Masło łączymy z mąką, całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu.

Stopniowo dodajemy śmietanę wymieszaną z passatą pomidorową, dokładnie mieszamy.

Gotujemy do zagęszczenia się sosu. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy starkowany ser emmentaler.

Przygotowanie zapiekanki

Spaghetti zapiekane w sosie śmietanowo-pomidorowym
Do przygotowania zapiekanki możemy wykorzystać dowolny rodzaj makaronu.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem, brokułami, pieczarkami i szynką. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do formy żaroodpornej.

Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem.

Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut.