SUPERPRZEPIS

Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście Więcej zdjęć (6)

Pyszne mięsne kuleczki z niespodzianką w środku w postaci brukselki. Kulki zapiekłam w cieście francuskim.

Składniki:

Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście

 

  • 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
  • pół suchej bułki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 2 opakowania warzyw na patelnię z przyprawą włoską
  • czarny sezam
  • białko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście
Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię.

Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać na rękę trochę mięsnej masy i lekko spłaszczyć. Na środku ułożyć jedną ugotowaną brukselkę (średniej wielkości) i dokładnie oblepić ją mięsną masą. W ten sam sposób przygotować resztę kulek, najlepiej aby były mniej więcej tej samej wielkości.

U mnie wyszło dokładnie 11 kulek. Gotowe kulki przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać kulki przez 15 minut, funkcja termoobieg. Podpieczone kulki wystudzić.

Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając aby się zlepiły.

Jeden prostokąt ciasta pozostał wolny bo miałam 11 kulek a 12 prostokątów więc można sobie coś w niego zawinąć i upiec razem z kulkami aby się nie zmarnował. Ciasto posmarować białkiem i posypać czarnym sezamem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. Warzywa na patelnię przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Pozostałą brukselkę przekroić na pół i dodać do warzyw. Gotowe kulki podałam z warzywami z patelni oraz sosem czosnkowym.
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście
Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić.
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię. Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać na rękę trochę mięsnej masy i lekko spłaszczyć. Na środku ułożyć jedną ugotowaną brukselkę (średniej wielkości) i dokładnie oblepić ją mięsną masą. W ten sam sposób przygotować resztę kulek, najlepiej aby były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie wyszło dokładnie 11 kulek.
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście
Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając aby się zlepiły.
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście
Ciasto posmarować białkiem i posypać czarnym sezamem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg.
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście
Tak prezentują sie kuleczki po upieczeniu

Tagi:

mięso danie