Sposób przygotowania:
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem
Z kapusty zdjąć 8 wierzchnich liści. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem , odcedzić i osuszyć.
Z 4 mniejszych skroić grube nerwy ( ja je jeszcze lekko ,, traktuję,, tłuczkiem do mięsa - oczywiście tylko nerwy liścia , a nie liście).
Pokroić obie papryki i kostkę . Usiekać natkę.
Jajko roztrzepać.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Wymieszać ryż z paprykami , natką i jajkiem .
Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Na liście kapusty nałożyć farsz ( po ok. 1,5 łyżki).
Zwinąć gołąbki. Zawinąć je w folię spożywczą ( farsz jest luźny i może wypływać ale w trakcie gotowania jajko się zetnie wiążąc go).
Do dolnego garnka do gotowania na parze wrzucić pokrojone 2 liście kapusty ( największe ), liście natki i lubczyku. Zalać wywarem warzywnym. Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze pozostałe 2 duże liście kapusty ( mogą być porwane)- na nich gołąbki i gotować 20 minut od zagotowania wywaru w dolnym garnku. Przecedzić wywar w dolnym garnku.
W małym garnuszku do tłuszczu * mąkę . Wymieszać .
Rozprowadzić 1,5 szklanki wywaru z dolnego garnka ( warzywno-kapuściany). Zagotować.
Dodać koncentrat- wymieszać.
Doprawić do smaku ( maggi, pieprzem i cukrem ).
Gołąbki ułożyć na desce . Odwinąć z folii i pokroić ukośnie .
Podawać ułożone na sosie same lub z pieczonym lub duszonym mięsem ( drobiem , rybą).
* Sos zależnie od tego jak będziemy podawać gołąbki robimy na maśle ( jeśli nie mamy tłuszczu z pieczenia).
** Gołąbki można podać w innym sosie zrobionym na bazie wywaru z dolnego garnka - np. cytrynowy , grzybowy , pieczarkowy itp.
*** Wydaje mi się, że podobnie można zrobić jarskie gołąbki z kaszami.
Z 4 mniejszych skroić grube nerwy ( ja je jeszcze lekko ,, traktuję,, tłuczkiem do mięsa - oczywiście tylko nerwy liścia , a nie liście).
Pokroić obie papryki i kostkę . Usiekać natkę.
Jajko roztrzepać.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Wymieszać ryż z paprykami , natką i jajkiem .
Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Na liście kapusty nałożyć farsz ( po ok. 1,5 łyżki).
Zwinąć gołąbki. Zawinąć je w folię spożywczą ( farsz jest luźny i może wypływać ale w trakcie gotowania jajko się zetnie wiążąc go).
Do dolnego garnka do gotowania na parze wrzucić pokrojone 2 liście kapusty ( największe ), liście natki i lubczyku. Zalać wywarem warzywnym. Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze pozostałe 2 duże liście kapusty ( mogą być porwane)- na nich gołąbki i gotować 20 minut od zagotowania wywaru w dolnym garnku. Przecedzić wywar w dolnym garnku.
W małym garnuszku do tłuszczu * mąkę . Wymieszać .
Rozprowadzić 1,5 szklanki wywaru z dolnego garnka ( warzywno-kapuściany). Zagotować.
Dodać koncentrat- wymieszać.
Doprawić do smaku ( maggi, pieprzem i cukrem ).
Gołąbki ułożyć na desce . Odwinąć z folii i pokroić ukośnie .
Podawać ułożone na sosie same lub z pieczonym lub duszonym mięsem ( drobiem , rybą).
* Sos zależnie od tego jak będziemy podawać gołąbki robimy na maśle ( jeśli nie mamy tłuszczu z pieczenia).
** Gołąbki można podać w innym sosie zrobionym na bazie wywaru z dolnego garnka - np. cytrynowy , grzybowy , pieczarkowy itp.
*** Wydaje mi się, że podobnie można zrobić jarskie gołąbki z kaszami.