Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach to pomysł na kolejną wariację gołąbkową. Polecam podawać z zmienikami.

Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach

 

  • 1 główka kapusty około 1,8-2 kg
  • 1 kg łopatki
  • około 300 g ugotowanego ryżu
  • 1 biała cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 1- 2 łyżki suszonej cebuli
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
  • jajko
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach
Mięso z cebulą mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, cebulę oraz czosnek niedźwiedzi, wbijamy jajko i całość mieszamy.

Kapustę oparzamy, odcinamy łyko, zawijamy farsz w liście. Na dno szybkowara wlewamy 2-3 łyżki oleju, układamy liście kapusty, wkładamy warstwę gołąbków, wlewamy 250 ml passaty pomidorowej, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - układy kolejną warstwę i ponownie zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy.

Podlewamy całość bulionem (na wierzch układam pozostałe liście) Zamykamy szybkowar i gotujemy około 1,5 h na niewielkim ogniu. Podajemy z ziemniakami.
Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach
do miski przekładamy składniki na farsz do gołąbków
Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach
w liście kapusty białej zawijamy farsz gołąbkowy
Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach
ukłądamy gołąbki w szybkowarze i doprawiamy wraz z sosem
Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach
następnie układamy kolejną warstwę doprawiamy i zalewamy bulionem i passatą
Gołąbki z mięsem mocno czosnkowe w pomidorach
zamykamy szybkowar i gotujemy