karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Gołąbki klasyczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Klasyczne gołąbki doskonałe na obiad, kolację...

Gołąbki klasyczne

Składniki:

Gołąbki klasyczne

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki klasyczne
W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy całą kapustę z wyciętym głąbem. Po chwili gotowania można już ściągać sparzone liście kapusty. Gdy już ściągniemy wszystkie liście wycinamy z nich grubsze części po to, aby gołąbki po zwinięciu nie były twarde.
Przygotowujemy nadzienie:
Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, czosnkiem, pieprzem, papryką. Dodajemy jajo i ugotowany ryż. Mieszamy. Nadzienie jest gotowe.
Na przygotowane wcześniej liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy (góra, dół do środka, następnie boki i spinamy wykałaczką). Tak przygotowane gołąbki smażymy na patelni z olejem. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor i przekładamy do brytfanny wyłożonymi pozostałymi nam z kapusty liśćmi. Gdy w brytfannie znajdą się już wszystkie przesmażone gołąbki, zalewamy je rosołkiem (kostka rosołowa+gorąca woda). Gotujemy. W razie potrzeby dodajemy przegotowanej wody tak, by gołąbki były przykryte. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po około 30 minutach dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy powstały sos do smaku solą i pieprzem. W tym momencie ja wykładam gołąbki z brytfanny żeby dokładnie wymieszać sos i bez problemu zaciągnąć sos (śmietana 12%+woda+mąka). Gołąbki gotujemy pod przykrycie w sosie około 1 godziny. I gotowe.
Smacznego :)