Sposób przygotowania:
Gołąbki z szybkowaru
Na początku gotujemy kapustę. Zanim włożymy kapustę do garnka, wycinamy z niej głąb, ułatwi nam to później oddzielanie liści od całej kapusty. Następnie: Gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al dente. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do niego ostudzony ryż i jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem. Wszystko razem mieszamy, do momentu aż składniki się połączą. Farsz gotowy więc sprawdzamy kapustę. Jeśli mamy miękki liście możemy po kolei wyciągać na tacę i odczekajmy chwilę aby ostygły. Gdy mamy przygotowane liście, usuwamy w dolnej części zgrubienie ( wygląda jak łodyga). Nakładamy farsz na dolną część liścia i zawijamy farsz tak, jakbyśmy robili krokiety:). Na patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy chwilę gołąbki - około 2 minut z każdej strony. Przekładamy podsmażone gołąbki do szybkowaru do około 3/4 wysokości. dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, zasypujemy Kucharkiem i całość zalewamy woda. Tyle aby przykryło gołąbki. Zamykamy i od momentu zagotowania się wody w szybkowarze ( gwizdek będzie " dymił") gotujemy 13 minut. Wyłączamy palnik pod szybkowarem, zostawiamy na około 15 minut, aby wszystko " uspokoiło sie" w szybkowarze. Wyciągamy gołąbki na tacę, przelewamy zawartość z szybkowara do garnka, włączamy palnik i dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz. mieszamy przez chwile. Przygotowujemy z mąki i wody tzw zatrzep-kę - dokładnie mieszamy aby grudek nie było i wlewamy "ją do gotującego się sosu. Gdy ponownie się zagotuje możemy wyłączyć palnik. Gołąbki możemy włożyć do gotowego sosu, lub polać nim już wcześniej przygotowane gołąbki.
Smakowita
Musze koniecznie w najbliższym czasie zrobić takie danie ,ale nie z szybkowaru ponieważ jeszcze takiego nie posiadam ;-(,pozdrawiam
pacpaw
Agiatis
W miarę możliwości całą, jeśli nie mogę zanurzyć całej - obracam ją co jakiś czas. W zwykłym garnku;) Liście gdy pierwsze "odchodzą od kapusty staram się zabierać kolejno podczas gotowania - nie polecam tego gdyz kilkakrotnie się poparzyłam. co do czasu gotowania kapusty to około 25 minut od momentu wstawienia na gaz. Czyli około 15 minut od zagotowania się wody z kapustą w środku:) Szybkowar który mam to 8 litrowy firmy Kukta - wiekowy ale nie narzekam;) Nie wiem jaką temperaturę osiąga z tego co kiedyś wyczytałam to 1120*C ale weź to z przymrożeniem oka;)
W razie pytań chętnie pomogę:)
Agiatis
Nacisnęło mi się za dużo jedynek oczywiście 112*C