SUPERPRZEPIS

Gołąbki z szybkowaru

  • 4
  • Agiatis
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Gołąbki z szybkowaru Więcej zdjęć (3)

Gołąbki ugotowałam w szybkowarze, co skraca czas przygotowania.Podałam je nie co inaczej niż zwykle.

Składniki:

Gołąbki z szybkowaru

 

  • Kapusta biała (duża) - 1 sztuka
  • Farsz:
  • mięso wieprzowe - 2 kg
  • ryż - 1kg
  • jajko - 1 sztuka
  • kucharek - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Do sosu:
  • Przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • sól- 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • kucharek - 1 łyżeczka
  • listek laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 kulki
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • woda - zalewamy do 3/4 szklanki wraz z mąką
  • Smażenie;
  • olej - 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z szybkowaru
Na początku gotujemy kapustę. Zanim włożymy kapustę do garnka, wycinamy z niej głąb, ułatwi nam to później oddzielanie liści od całej kapusty. Następnie: Gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al dente. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do niego ostudzony ryż i jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, Kucharkiem. Wszystko razem mieszamy, do momentu aż składniki się połączą. Farsz gotowy więc sprawdzamy kapustę. Jeśli mamy miękki liście możemy po kolei wyciągać na tacę i odczekajmy chwilę aby ostygły. Gdy mamy przygotowane liście, usuwamy w dolnej części zgrubienie ( wygląda jak łodyga). Nakładamy farsz na dolną część liścia i zawijamy farsz tak, jakbyśmy robili krokiety:). Na patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy chwilę gołąbki - około 2 minut z każdej strony. Przekładamy podsmażone gołąbki do szybkowaru do około 3/4 wysokości. dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, zasypujemy Kucharkiem i całość zalewamy woda. Tyle aby przykryło gołąbki. Zamykamy i od momentu zagotowania się wody w szybkowarze ( gwizdek będzie " dymił") gotujemy 13 minut. Wyłączamy palnik pod szybkowarem, zostawiamy na około 15 minut, aby wszystko " uspokoiło sie" w szybkowarze. Wyciągamy gołąbki na tacę, przelewamy zawartość z szybkowara do garnka, włączamy palnik i dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz. mieszamy przez chwile. Przygotowujemy z mąki i wody tzw zatrzep-kę - dokładnie mieszamy aby grudek nie było i wlewamy "ją do gotującego się sosu. Gdy ponownie się zagotuje możemy wyłączyć palnik. Gołąbki możemy włożyć do gotowego sosu, lub polać nim już wcześniej przygotowane gołąbki.
Gołąbki z szybkowaru
pierwszy kęs;)
Gołąbki z szybkowaru
Etap 2