ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Gołąbki wg gina na prażonym ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jest to przepis na inne gołąbki niż do tej pory, co mam napisać że to mój przepis.

Gołąbki wg gina na prażonym ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki wg gina na prażonym ryżu

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 250 g mielonej wołowiny lub mieszanej
  • 250 g tak około 1 1/2 szklanki ryżu białego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajo
  • 1 l wywaru (może być z kostki warzywnej lub wołowej)
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki czyli gdzieś 5-6 łyżek octu najlepiej jabłkowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 g masło
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • ocet balsamico di Modena

Sposób przygotowania:

Gołąbki wg gina na prażonym ryżu
Ryż dajemy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i go prażymy na małym ogniu aż zacznie nabierać ładnego rumianego koloru. Po czym dolewamy część bulionu i gotujemy jeszcze przez 10 minut aż wchłonie bulion. Nie musi być całkiem miękki, ponieważ nam jeszcze „dojdzie” podczas duszenia lub smażenia gołąbków. Ryż odstawiamy do większego garnka. Cebulę siekamy na drobno i smażymy na maśle aż nabierze ładnego rumianego koloru. Dodajemy do chłodnego ryżu zmielone mięso wołowe lub mieszane, cebulę i surowe jajko przyprawiamy solą czarnym świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż przygotujemy kapustę do zawijania. Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się osolonej z odrobina octu wody na co najmniej 8 - 12 minut zależy jaka to jest kapusta czy świeża czy już z zeszłego sezonu tak aby były nie za miękkie na pół twarde. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady. Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Zalewamy całość wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty. Tak dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. Uduszone gołąbki wykładamy na patenie z masłem i jeszcze smażymy na malutkim ogniu tak aż kapusta zacznie się rumienić wykładamy na talerze polewamy octem balsamicznym di Modena. Super polecam ocet balsamico ma słodkawy smak więc w połączeniu ze smażonymi liśćmi kapusty jest rewelacja :). Smacznego :)
Gołąbki wg gina na prażonym ryżu
ryż prażymy na patelni z małą ilością oliwy
Gołąbki wg gina na prażonym ryżu
cebulkę smażymy i dodajemy do farszu z mięsa i ryżu
Gołąbki wg gina na prażonym ryżu
przykryć gołąbki liśćmi kapusty. Tak dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny.
Gołąbki wg gina na prażonym ryżu
Uduszone gołąbki wykładamy na patenie z masłem i jeszcze smażymy na malutkim ogniu