wiola11

wiola11

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbkom trzeba dużo czasu poświęcić, są trochę trudne do przygotowania ale warto. W gronie rodziny można ich posmakować.

Gołąbki w sosie pomidorowym  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • 1 duża kapusta
  • 1.5 kg mięsa mielonego
  • 1łyżka wegety
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1łyżlka bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 litry wywaru
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym
Kapustę wkładamy do dużego garnka dodajemy do niej liście laurowe, ziele angielskie,sól,olej gotujemy ok 1 godz. lub jak zaczną odchodzić pierwsze listki kapusty.

Następnie kaszę oraz ryż gotujemy jak jest podane w przepisie. 

Mięso mielone wkładamy do garnka przyprawiamy do smaku, kaszę i ryz ugotowany mieszamy z przyprawionym mięsem, gotowy farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy i układamy na blachę od piekarnika.

Następnie wlewamy ok 2 szklanki wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, o temperaturze 180 stopni na 30 min.

Do wcześniej przygotowanego wywaru dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, gotujemy wlewając do niego wymieszaną z wodą make ze śmietana, doprowadzamy do wrzenia.

Zapieczone gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem. 
Gołąbki  w sosie pomidorowym
Do wysokiego garnka wkładamy kapustę dodając do niej 1 łyżkę soli oleju oraz liście laurowe,ziele angielskie
Gołąbki  w sosie pomidorowym
Gotowy farsz wkładamy do ugotowanego liścia zawijamy
Gołąbki  w sosie pomidorowym
Zawinięte gołąbki dajemy na blachę od piekarnika zalewany woda i zapiekamy w piekarniku
Gołąbki  w sosie pomidorowym
Zapieczone gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem
Gołąbki  w sosie pomidorowym
do wcześniej ugotowanego wywaru dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą i śmietaną