Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą jaglanąETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju, przyprawę do gyrosa, wymieszać i pozostawić na pół godziny.
ETAP 2:
Następnie wsypać na rozgrzaną patelnię, zrumienić. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć.
ETAP 3:
Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i posiekaną cebulę.
ETAP 4:
Kaszę wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, osączyć. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody, osolić i ugotować. Połączyć z rumianym mięsem z pieczarkami i podsmażonym boczkiem z cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać.
ETAP 5:
Z kapusty wyciąć głąb, główkę włożyć do wrzącej osolonej wody i ściągnąć po kolei liście . Osuszyć, usunąć gruby nerw, włożyć porcję nadzienia.
ETAP 6:
Zawinąć boki liści i zwijać od nasady. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki, zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej i wody. Dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu do momentu gdy kapusta będzie miękka, około 15 minut.
iziona
zbysiowa
pomarancz_a