BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Gołąbki z kaszanką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam dzisiaj nieco inne gołąbki jak dotychczasowe. Gołąbki z kaszanką zrobiłam ponieważ kaszankę miałam w lodówce i trzeba było ją zużyć, wiec powstały te oto gołąbki.

Gołąbki z kaszanką

Składniki:

Gołąbki z kaszanką

 

  • kapusta biała 1 szt,
  • kaszanka około 1 kg,
  • cebula 2 szt,
  • olej 1 łyżka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • dodatkowo;
  • ketchup,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszanką
Z kapusty wyciąć głąb, a w puste miejsce wlać łyżkę oleju, następnie obgotować w gorącej wodzie tak aby liście zmiękły. Miękkie liście rozdzielić jeden od drugiego. Ściąć twarde zgrubienia.

Kaszankę wyjąc z jelita włożyć na rozgrzaną patelnie dodać obraną pokrojoną cebule wymieszać i lekko podsmażyć. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.

Liście kapusty napełniać farszem z kaszanki i zawijać gołąbki. Ułożyć ciasno w garnku wyłożonym liśćmi.

Podlać wywarem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny (najlepiej do miekkości gołąbków). W razie konieczności podlać wodą.

Podawać polane ketchupem.