Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszanką
Z kapusty wyciąć głąb, a w puste miejsce wlać łyżkę oleju, następnie obgotować w gorącej wodzie tak aby liście zmiękły. Miękkie liście rozdzielić jeden od drugiego. Ściąć twarde zgrubienia.
Kaszankę wyjąc z jelita włożyć na rozgrzaną patelnie dodać obraną pokrojoną cebule wymieszać i lekko podsmażyć. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Liście kapusty napełniać farszem z kaszanki i zawijać gołąbki. Ułożyć ciasno w garnku wyłożonym liśćmi.
Podlać wywarem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny (najlepiej do miekkości gołąbków). W razie konieczności podlać wodą.
Podawać polane ketchupem.
Kaszankę wyjąc z jelita włożyć na rozgrzaną patelnie dodać obraną pokrojoną cebule wymieszać i lekko podsmażyć. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Liście kapusty napełniać farszem z kaszanki i zawijać gołąbki. Ułożyć ciasno w garnku wyłożonym liśćmi.
Podlać wywarem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny (najlepiej do miekkości gołąbków). W razie konieczności podlać wodą.
Podawać polane ketchupem.
ewaeu
BozenaMatuszczyk
Ewa mnie smakowały ale mój mąż woli mięsne z grzybami.;
gusia1000